homepage_03.png

JICA DERNEĞİ

1987’de Türkiye’de JICA Türkiye Ofisi yoktu. JICA’nın iÅŸlerini Japonya BüyükelçiliÄŸi yürütüyordu. Dönemin Büyükelçisi Kazuo Wachi, MüsteÅŸarı Michio Hamano, Birinci Sekreterleri Atsushi Fukasawa, ve Toru Ikeuchi idi. O günlerde ülkemizde JICA eÄŸitim programlarından geçmiÅŸ sekiz yüz kadar uzman, baÅŸka ülkelerde olduÄŸu gibi, JICA ile iliÅŸkilerini geliÅŸtirmek için bir sivil toplum kuruluÅŸu kurma zamanının gelmiÅŸ olduÄŸuna karar vermiÅŸlerdir. Bu amaç doÄŸrultusunda yapılan çalışmalar ve görüÅŸmeler sonunda Ruhi Esirgen, Turgut Aktan, Akın Oyat, Timur Sayraç Fukasawa tarafından davet edilmiÅŸtir. Daha sonra da Büyükelçilikte görevli olan Barlas Gökova ve Zeynep Özen’in katkılarıyla dernek kurma çalışmaları baÅŸlamıştır (5 Kasım1987).

Uzun süren inceleme, araÅŸtırma, tartışma ve hazırlıkların sonunda Meral Ünver ve Dilek Cenkçiler’in de katılımıyla hazırlanan  tüzük tasarısı 1 Mart 1988’de ValiliÄŸe sunulmuÅŸtur. ValiliÄŸin belirlediÄŸi ekleme, çıkarma ve deÄŸiÅŸiklikler sonunda 10Mayıs 1988’de tüzük, gazetede yayınlanmış ve böylece yasal kuruluÅŸ tamamlanmıştır. Yönetim Kurulunun ilk BaÅŸkanı Ruhi Esirgen, Saymanı Meral Ünver, Genel Sekreteri Timur Sayraç, üyeleri ise Turgut Aktan, Ahmet Tabban, Akın Oyat ve Dilek Cenkçiler idi. DerneÄŸin baÅŸlangıçtaki adı, “JICA Mensupları Dostluk DerneÄŸi”, adresi, “Selanik Caddesi, 36/5, Kızılay, Ankara” ve kütük numarası “06.32.173” olarak kayda alınmıştır. DerneÄŸin adı daha sonra Genel Kurul kararı ve Valilik onayıyla “JICA DerneÄŸi” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.